Skip to main content

Het is zover, je gaat bevallen.

Rond de 40ste week ga je bevallen. Je bevalling is iets heel bijzonders, maar ook weer spannend. Kraamtijd kan veel voor je betekenen ook tijdens de bevalling . Hieronder lees wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Rond de 40ste week ga je bevallen. Je bevalling is iets heel bijzonders, maar ook weer spannend. Kraamtijd kan veel voor je betekenen ook tijdens de bevalling . Hieronder lees wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

In het ziekenhuis bevallen

Bij een zwangerschap zonder complicaties, mag je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een poliklinische bevalling of verplaatste thuisbevalling genoemd. De bevalling wordt in dat geval begeleid door jullie eigen verloskundige, die daarbij wordt ondersteund door een kraamverzorgende van het ziekenhuis.

Soms is er ook een mogelijkheid dat ik mee mag. Dit is afhankelijk van welk ziekenhuis en gaat natuurlijk altijd in overleg met je verloskundige. Om de verloskamer wat persoonlijker en minder klinisch te maken kan je muziek meenemen, kaarsen op batterijen, kerstverlichting en andere dingen die je een fijn gevoel geven en waarbij je je goed kunt ontspannen.

Poliklinische bevalling

Een poliklinische bevalling begint thuis. Zodra je weeën krijgt, komt je verloskundige bij je langs. Als je ongeveer vijf centimeter ontsluiting hebt ga je naar het ziekenhuis.  In het ziekenhuis kan je ook kiezen voor pijnbestrijding. Dit is als de pijn onverdraaglijk is en om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken. Dit gebeurd d.m.v. een ruggenprik (epiduraal), Morfineachtige medicijnen, of een Remifentanil pomp.

De geboorte vindt plaats in de speciale verloskamer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een poliklinische bevalling. Als het niet goed gaat met jou of je baby kan er namelijk direct medische hulp worden ingeschakeld. Dit kan geruststellend werken voor jou. Voel je je beter op je gemak in je eigen vertrouwde omgeving, dan kies je misschien liever voor een thuisbevalling.

Klinische bevalling

Het kan ook zo zijn dat je in het ziekenhuis bevalt vanwege een medische reden. We noemen dit ook wel de klinische bevalling. Een gynaecoloog is dan verantwoordelijk en leidt de bevalling. Kraamtijd zal in dit geval zeker niet assisteren bij de bevalling.  Er zijn verschillende redenen waarom je kiest of moet kiezen voor een klinische bevalling, zoals:

  • Je baby ligt niet in de ideale achterhoofdsligging, maar in een ligging (bijvoorbeeld een stuitligging) waarbij de kans op complicaties groter is
  • Je baby wordt te vroeg (voor de 37 weken) geboren, waardoor extra medische zorg nodig is
  • Je baby komt met een keizersnede ter wereld
  • Je gaat bevallen van een meerling
  • Een eerdere bevalling is moeizaam verlopen, waardoor je extra risico’s loopt
  • Je eigen medische geschiedenis

Naar huis

Zodra je naar huis mag, kan je mij bellen, zodat ik naar je toe kan komen. Afhankelijk van hoe laat je thuis bent en wat je behoefte is, kom ik dan een paar uur of langer om je op weg te helpen. Bijvoorbeeld met het opmaken van het bedje, het ondersteunen bij de voeding, de temperatuur van de baby reguleren en het beantwoorden van de eerste vragen over de zorg voor jou en de baby. Opstartzorg noemen je dat, zodat je ongeacht het tijdstip direct de beste zorg kan krijgen.

Ook ’s avonds of ’s nachts sta ik voor je klaar.

Thuis bevallen

Als je kiest voor een thuisbevalling en de verloskundige geeft aan dat het mogelijk is, kan je thuis bevallen. Je verloskundige is opgeleid om thuisbevallingen te begeleiden en snel te handelen bij eventuele problemen. Ik zal haar/hem daarbij assisteren. Ik ben hiervoor speciaal opgeleid en wordt regelmatig bijgeschoold en getraind.

Waar moet je huis aan voldoen?

Er zijn wel nog andere voorwaarden dan dat jij en je baby gezond zijn om thuis te mogen bevallen. Jouw huis moet zo ingericht zijn dat je snel en veilig naar het ziekenhuis vervoerd kan worden indien noodzakelijk. Op de verdieping waar je bevalt, dient stromend water te zijn, je bed is minimaal 80 cm hoog (eventueel d.m.v. klossen of bedverhogers) en er is een compleet kraampakket aanwezig.

Je verloskundige en Kraamtijd

Je neemt contact op met de verloskundige als jij denkt dat de bevalling is begonnen. Bij een eerste bevalling in ieder geval wanneer je twee uur lang elke 3-4 minuten een wee hebt, die één minuut duurt. Bij een tweede of daaropvolgende bevalling bel je wanneer je een uur lang elke 5 minuten een wee van p/m één minuut hebt. De verloskundige zal mij bellen op het moment dat zij/hij wil dat ik kom. Het is handig als je het telefoonnummer van Kraamtijd doorgeeft aan je verloskundige.

Je verloskundige begeleidt jouw thuisbevalling en ik assisteer jou en haar daarbij met raad en daad. Na de bevalling observeer ik hoe jij en je kindje het doen, ik ruim op en verzorg jou en je kindje en zorg ervoor dat je rustig kunt bijkomen en genieten van elkaar. 2 uur na de geboorte van de placenta zal ik weer weg gaan en in overleg met jou een tijd afspreken, wanneer ik weer terugkom voor de kraamzorg.

De voordelen van een thuisbevalling

Het grootste voordeel van thuis bevallen, is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt en je daardoor vaak beter kunt ontspannen. Je hoeft niet met weeën in een auto naar het ziekenhuis. Na de bevalling kan je onder je eigen douche staan en in je eigen bed bijkomen. Een nadeel van een thuisbevalling, waar je rekening mee moet houden, is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet.

Je verloskundige en ik zijn getraind om bevallingen goed en veilig te begeleiden, maar soms loopt het anders. In geval van nood kunnen wij de eerste noodzakelijke hulp bieden, maar niet de hulp die medische apparatuur of specialisme vereist, die het ziekenhuis wel heeft.

Benodigdheden thuisbevalling

  • 2 lakens of dekbedovertrekken
  • 2 á 3 sets molton hoeslakens of onderlakens voor het verschonen van het bed
  • Waterdichte matrasbeschermer
  • 4 kussenslopen
  • Bidon of flesje (om te spoelen)
  • 2 emmers, waarvan 1 nieuwe / ongebruikte emmer
  • 2 kruiken (waarvan minimaal 1 heetwaterkruik)
  • 8 celstofmatjes
  • 2 babymutsjes
  • 2 pakken maandverband (zonder plastic i.v.m. broeien)
  • Vuilniszakken
  • 1 rol zacht toiletpapier
  • 2 pompjes desinfecterende zeep
  • 10 gewassen, maar niet gestreken hydrofiele doeken
  • 1 kilo pak zout of soda (voor het inweken van bloedvlekken)

Vergoedingen

Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.

Er zijn vrouwen die zich prettiger voelen bij een bevalling in het ziekenhuis, ook al is dit medisch gezien niet noodzakelijk. Deze kosten worden echter niet volledig gedekt door de basisverzekering. De eigen bijdrage die hiervoor geldt, kun je aanvullend verzekeren.

Meer weten over vergoedingen en de zorgverzekering?

Meld je aan bij Kraamtijd na je eerste termijnecho.