Skip to main content

Uren, kosten en verzekering

Uren & kosten 2022

Het aantal uren zorg dat je krijgt, is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Kraamzorg is noodzakelijke zorg, maar niet verplicht. De kosten worden door de basisverzekering gedekt. Wel betaal je een eigen bijdrage van € 4,70 per uur. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je de eigen bijdrage deels of helemaal vergoed.

Je krijgt volgens het LIP (landelijk indicatie protocol) 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij kunstvoeding vergoed. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, is afhankelijk van jouw situatie, minimaal 24 uur. De uiteindelijke uren worden verdeeld over 8 dagen. De geboortedag van je baby telt als de eerste dag.

Tijdens het intakegesprek bespreken we jouw wensen en omstandigheden. Samen bespreken we hoeveel uur zorg je krijgt. In de kraamweek kan dat aantal uren veranderen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als jij of je baby langer in het ziekenhuis moet blijven of als het voeden nog niet goed verloopt etc. In overleg met je verloskundige bespreken we dit in de kraamweek met jou. Bij een medische indicatie is het ook mogelijk een verlenging te krijgen naar maximaal 10 dagen.

Kosten ziekenhuisbevalling

Als er een medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling, worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Er geldt in dat geval geen eigen risico.

Bij een poliklinische of verplaatste thuisbevalling betaal je wel een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Lees de polisvoorwaarden van je verzekering goed door.

Kosten thuisbevalling

Alle kosten die samenhangen met de thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Let wel als je uiteindelijk toch naar het ziekenhuis moet met een ambulance, gaat deze van je eigen risico af.

Niet verzekerd

Neem contact met me op en we kijken samen naar wat er mogelijk is.